Navodila – Kako prepoznati nezaželeno sporočilo?

Pojavljajo se nezaželena sporočila, kjer pošiljatelji se predstavlja kot tretja oseba z namenom da prejemnika za vedejo. Uporabljajo najrazličnejše načine z namenom, da pridobijo določene informacije.


Pri prepoznavanju nezaželenih sporočil bodite pozorni na zadevo, pošiljatelja, sporočilo, spletni naslov ter priponke.


Zadeva:
Preverite ali je sporočilo označeno, kot npr. [SPAM]. V primeru, da ima omenjeno besedilo v sporočilu je anti spam zaščita sporočilo prepoznalo, kot nezaželeno sporočilo.


Pošiljatelj:
Preverite ali je pošiljatelj res tista oseba za katero se predstavlja. Z miško pojdite na naziv pošiljatelja ter preverite, da se naziv ujema z e-naslovom.

Primer:
Prejeli ste sporočilo iz strani dostavne službe. Ko preverite e-naslov pošiljatelja lahko ugotovite, da se e-naslov ne ujema z nazivom dostavo službo za katero se predstavljajo. V tem primeru gre za nezaželeno sporočilo.


Sporočilo:
Nezaželena sporočila lahko prepoznate tudi na podlagi vsebine, kot npr.

  • Sporočilo vsebuje slovnične napake npr. besedilo je bilo je prevedeno iz angleščine v slovenščino preko prevajalnika..
  • Sporočilo poziva prejemnika, da mora hitro, nujno, čim prej,… urediti določene zadeve.
  • Sporočilo vsebuje spletne naslove do tretjih spletnih strani, kateri se ne ujemajo s pošiljateljevo uradno spletno stranjo.
  • Sporočilo izsiljuje uporabnika, da mora plačati v kripto valuti, da prepreči objavo izmišljene intimne vsebine.
  • Sporočilo vsebuje sumljive priponke.

Spletni naslov:
Spletni naslov preverite tako, da se z miško premaknete na spletni naslov BREZ DA BI NANJ KLIKNILI. Izpisal se bo spletni naslov na katerega spletna povezava preusmeri. V večini primerov se spletni naslov ne ujema s pošiljateljevo uradno spletno stranjo.


Priponke:
V kolikor sporočilo vsebuje priponke in niste prepričani, da so priponke legitimne ne odpirati. Po potrebi se obrnite na pošiljatelja ter se pozanimajte, kaj točno Vam je poslal le v primeru, ko ste predhodno preverili, da gre za legitimnega prejemnika (zgoraj pod točko »Pošiljatelj«)..


Kaj storiti v kolikor sporočilo prepoznate, kot nezaželeno?
Priporočamo, da nezaželena sporočila zanemarite ter izbrišete.


Zlato pravilo:
NE ODPIRATI sumljivih priponk ter ne klikati na spletne naslove za katere niste prepričani, da so legitimni.


Priporočila:
Priporočamo Vam, da poleg omenjenega uporabljate tudi anti virusni program za zaščito naprave proti zlonamerni kodi.